امکان نصب کولر گازی در بالکن سوال خیلی از کارآموزان و نصابان کولر گازی است که تازه وارد بازار کار شده اند. نصابان قدیمی تر و با تجربه تر کاملا به این موضوع آگاهند که نصب کولر گازی در بالکن مانند نصب آن در هر فضای باز دیگر شدنی است و فقط نیازمند رعایت نکاتی جهت افزایش بازدهی عملکرد دستگاه می باشد.
در یک دهه اخیر بسیاری از شرکت ها و موسسات به دلیل راحتی استفاده و سرمایش بهتر کولرهای گازی به استفاده از این نوع سیستم تهویه هوا روی آورده اند. امروزه علاوه بر ساختمانهای اداری و شرکت ها و سازمانها، روند استفاده از کولر گازی در ساختمان های مسکونی نیز رواج زیادی پیدا کرده و کولرهای آبی قدیمی به تدریچ جایشان را به کولرهای گازی می دهند.
در این مقاله قصد داریم مراحل و نکات نصب کولر گازی را معرفی کنیم و شرح دهیم و همچنین امکان نصب کولر گازی در بالکن و فضاهای باز دیگر را امکان سنجی کرده و نکات مربوط به آن را توضیح دهیم.
پیشنهاد ویژه ما: دوره آموزش نصب و تعمیرات کولر گازی با 30 درصد تخفیف
کولر گازی از دو بخش مکانیکی و الکترونیکی تشکیل شده است. قسمت های مکانیکی شامل کندانسور یا تقطیر کننده، کمپرسور یا همان موتور، اپراتور یا تبخیر کننده، گاز مبرد یا خنک کننده و لوله مویی یا همان اکسپنشن می باشد. قسمت های الکترونیکی نیز شامل برد الکترونیکی، الکتروموتور فن به همراه پروانه، فیوز حرارتی اتوماتیک، تابلو برق و حسگرها می شود. برای بررسی شرایط نصب کولر گازی در بالکن باید ابتدا مراحل نصب کولر گازی و نکات مربوطه را بررسی کنیم.
مقاله مرتبط: راهنمای خرید کولر گازی
مراحل نصب کولر گازی شامل سه بخش نصب واحد داخلی، نصب واحد خارجی و اقدامات نهایی می شود. برای نصب هر واحد باید مراحلی را طی کرد که در زیر به آنها می پردازیم:
اولین مرحله در نصب کولر گازی، پیدا کردن پیدا کردن یک محل مناسب برای نصب اسپیلت یا یونیت داخلی کولر گازی می باشد. محل مناسب برای نصب اسپیلت کولر گازی جایی است که از نور خورشید و حرارت هرگونه وسیله کاملا دور باشد. پیدا کردن جای مناسب برای نصب در مورد نصب کولر گازی در بالکن نیز صدق می کند و هنگام نصب پنل خارجی در بالکن باید موارد مختلفی را بررسی کرد.
در مرحله دوم باید یک سوراخ در دیوار به اندازه قطر لوله کولر گازی ایجاد کنید. البته باید فاصله اسپیلت را از واحد خارجی کولر گازی در نظر داشته باشید. لوله باید به سمت خارج شیب رو به پایین داشته باشد تا تخلیه به راحتی و درستی صورت بگیرد.
در مرحله سوم باید اتصالات الکتریکی را بررسی کنید. برای انجام این کار باید پنل جلو اسپیلت را جدا کنید و بررسی کنید که آیا کابل های برق به ترمینال ها متصل باشند. تصاویر نصب کولر گازی را در زیر مشاهده می کنید.
در مرحله بعدی می بایست لوله ها را وصل کنید. در لوله کشی ها باید خم ها به حداقل برسد. لوله های مسی، کابل برق و لوله تخلیه باید با چسب برق به هم متصل شوند و اتصالات آنها به واحد داخلی با آچار محکم شود. مکان لوله تخلیه آب خروجی باید مناسب باشد.
مرحله اول، پیدا کردن محل مناسبی برای نصب واحد خارجی یا کندانسور کولر گازی است. واحد بیرونی باید از گرما و گرد و غبار دور باشد و حداقل 30 سانتی متر فضا در اطراف خود داشته باشد. نصب کولر گازی در بالکن یا هر فضای باز دیگر باید از این شرایط برخوردار باشد. اقدام بعدی اتصال سیم های برق است.
مرحله دوم ایجاد یک سکوی بتنی و قرار دادن کندانسور روی آن می باشد. اطمینان حاصل کنید سطح بتن کاملا صاف باشد و جهت دوری از برف زمستان به اندازه کافی با زمین فاصله داشته باشد.
در مرحله سوم باید سیم های برق را وصل کنید. برای این کار به نقشه نصب کولر گازی دقت کنید. ابتدا باید پوشش واحد را باز کنید و طبق دستورالعمل ها در نمودار سیم کشی واحد، اتصالات را انجام دهید.
در مرحله آخر باید مهره لوله ها را به لوله های متناظر متصل کنید.
پس از نصب کامل واحد خارجی و واحد داخلی کولر گازی باید ابتدا هوا و رطوبت را از مدار آنها خارج کنیم. شلنگ وکیوم باید به شیر سرویس وصل شود. سپس پمپ خلا را روشن می کنیم تا به مقدار خلا 10 میلیمتر جیوه برسد و بعد آن را خاموش می کنیم. دریچه و اتصالات نیز باید بررسی شوند تا نشتی نداشته باشند.
در مرحله بعدی اتصالات لوله ها باید با استفاده از پوشش های مخصوص عایق بندی شوند و لوله ها با گیره به دیوار متصل شوند. در آخر سوراخ های دیوار را با فوم پلی اورتان بپوشانید.
انتخاب محل مناسب برای نصب کولر گازی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا در عملکرد بازدهی آن تاثیر زیادی دارد. نصب کولر گازی در بالکن نیز از این مساله مستثنی نیست. وقتی از محل مناسب برای نصب کولر گازی صحبت میکنیم در واقع از دو واحد خارجی و داخلی صحبت به میان می آوریم که محل نصب هر کدام ویژگی های خاص خود را دارد و نکات متفاوتی را باید هنگام نصب آنها رعایت کرد.
در نصب واحد داخلی باید دقت کنیم که واحد اسپیلت باید از سمت بالا و چپ و راست حداقل 20 سانتی متر فاصله داشته باشد. همچنین ارتفاع اسپیلت از کف باید حدود 2.20 متر باشد. نویز الکتریکی حاصل از هرگونه وسایل و تجهیزات الکترونیکی داخل منزل مثل آیفون، آنتن تلویزیون، رادیو، آیفون و … می تواند در عملکرد کولر گازی مشکل ایجاد کند بنابر این باید یونیت داخلی کولر گازی را به دور از این وسایل نصب کرد. دیوار باید برای نگه داشتن اسپیلت به اندازه کافی محکم باشد. برای خانه های قدیمی که دیوارها پوک و گچ دیوار به راحتی می ریزد باید ابتدا یک قاب فلزی برای نگه داشتن اسپیلت روی دیوار نصب کرد.
در نصب واحد خارجی باید دقت کنید که پایه به دلیل وزن بسیار سنگین کندانسور باید حتما از جنس بتن باشد، در غیر این صورت نوسانهای شدیدی را تجربه خواهد کرد که می توانند به شکستن لوله مسی و نشت گاز منجر شوند. واحد خارجی باید در فضای باز که هوا جریان دارد نصب شود. این مساله باید هنگام نصب کولر گازی در بالکن یا لبه پنجره یا هر فضای باز دیگری مورد توجه جدی قرار بگیرد.
همچنین این واحد باید برای انجام تعمیرات و سرویس ثانویه در جایی که در دسترس است نصب شود. واحد خارجی باید به دور از نور خورشید باشد. در مواقعی که این کار غیر قابل انجام است باید باری آن یک سایبان نصب شود. همچنین واحد خارجی نباید به هیچ وجه کج باشد زیرا باعث لرزش های شدید و حتی از کار افتادن کلی واحد خواهد شد.
هیچ آبی نباید حتی در صورت بارش باران شدید در اطراف واحد خارجی جمع شود زیرا باعث زنگ زدن آن میشود. برای جلوگیری از این اتفاق واحد خارجی را می توان روی دیوار هم نصب کرد. البته دیوار باید خیلی قوی باشد تا وزن واحد خارجی را تحمل کند.
سوال مهم این است حداکثر فاصله بین دو یونیت کولر گازی یعنی پنل داخلی و پنل خارجی چقدر می تواند باشد یا اینکه کولر تا چه متراژی لوله کشی را پشتیبانی می کند. در برخی از ساختمان ها طراحی به شکلی است که برای نصب کولر گازی در بالکن، فاصله پنل داخلی تا بالکن که محل نصب پنل خارجی است زیاد است و در این موقعیت این سوال اهمیت بیشتری پیدا می کند.
مساله این است که نه تنها طول بلکه ارتفاع هم در این سوال مهم است. اگر طول و ارتفاع مناسب لوله کشی رعایت نشود، بازده کولر گازی کاهش می یابد و حتی ممکن است کمپرسور اسپیلت به کلی خراب شود. طول و ارتفاع لوله کشی به ظرفیت کولر گازی وابسته است. در جدول زیر حداکثر طول و ارتفاع لوله کشی برای ظرفیت های مختلف را آورده ایم.
مدل کولر گازی | ظرفیت | حداکثر طول (m) | حداکثر ارتفاع (m) |
معمولی | ۱۲۰۰۰ | ۱۵ | ۷ |
معمولی | ۱۸۰۰۰ | ۲۰ | ۱۲ |
معمولی | ۲۴۰۰۰ | ۲۵ | ۱۵ |
معمولی | ۳۰۰۰۰ | ۳۰ | ۲۰ |
اینورتر | ۹۰۰۰-۱۲۰۰۰ | ۱۵ | ۷ |
اینورتر | ۱۸۰۰۰-۲۴۰۰۰ | ۳۰ | ۱۵ |
برای نصب کولر گازی به ابزار و تجهیزات خاصی نیاز داریم که عبارتند از:
برای نصب کولر گازی در بالکن باید نکات ویژه ای رعایت شود. به طور عمومی، واحد خارجی را در هوای آزاد نصب کرد، به همین جهت نصب کولر گازی در نمای ساختمان، نصب کولر گازی در حیاط خلوت و نصب کولر گازی حتی در نورگیر نیز امکان پذیر است به شرطی که از رسیدن نور مستقیم خورشید به آنها جلوگیری شود. برای این کار می توان از یک سایه بان استفاده کرد. بعلاوه نکاتی وجود دارد که باید هنگام نصب کولر گازی در بالکن به آنها توجه کرد:
برای نصب کولر گازی نیاز است نکاتی مهم را رعایت کرد تا کولر گازی از نظر عملکرد و ایمنی مطمئن باشد. البته برخی از این نکات به شرایط بستگی دارد و نمی توان آنها را به عنوان قوانین نصب کولر گازی در نظر گرفت، اما می توانند به طور عمومی به بهبود نتیجه کار کمک کنند.
همانطور که در این مقاله بررسی شد نصب کولر گازی در بالکن یا هر فضای باز دیگری مستلزم این است که شما نکاتی را در رابطه با محل مناسب قرارگیری کندانسور کولر گازی رعایت کنید. رعایت این نکات دارای سه مزیت است. اولا هنگامی که کولر گازی در حال کار است سر و صدای زیادی نخواهد داشت. دوما اینکه بازدهی و عملکرد و سرمایش و گرمایش کولر گازی افزایش می یابد و سوما اینکه زمان سرویس و تعمیر دستگاه در بازه های زمانی بیشتری صورت خواهد گرفت.
البته اگر نصاب کولر آموزش صفر تا صد نصب کولر گازی را به صورت عملی در موسسات فنی و حرفه ای و تحت نظارت اساتید مجرب و در کارگاه های مجهز دیده باشد نگرانی بابت رعایت این نکات وجود نخواهد داشت.
یکی از این آموزشگاه هایی که سابقه طولانی در آموزش کارآموزان دارد آموزشگاه فنی سازان است. این آموزشگاه با برگزاری دوره های آموزش نصب و تعمیرات کولر گازی کارآموزان زیادی را روانه بازار کار کرده است. آموزش های این موسسه کاملا عملی می باشند و کلاس ها در کارگاه های کاملا مجهز و به صورت حضوری برگزار می شوند.