کولر گازی یک نوع سیستم تهویه مطبوع است که از طریق استفاده از یک واحد خنک کننده و یک واحد گرم کننده، هوا را در داخل یک فضای ساختمان سرد یا گرم میکند. این سیستم از گاز فشرده به عنوان ماده خنک کننده استفاده میکند که به صورت مایع درون یک لوله دورانی قرار دارد. وقتی گاز مایع به صورت مستقیم از یک مبدل حرارتی عبور میکند، گرمای موجود در هوا جذب میشود و در نتیجه هوا خنک میشود. سپس گاز به صورت گازی در مبدل حرارتی دیگری جریان پیدا میکند که در آن گرمایی که در مرحله قبل جذب کرده بود، رها میشود و هوا را گرم میکند. نتیجه این فرایند، تهویه مطبوع مناسب در فصول گرم است. ما در این مقاله از آموزشگاه فنی سازان به آموزش نحوه شارژ کولر گازی می پردازیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید .
انواع کولرهای گازی نحوه شارژ کولر گازی
کولر گازیها را میتوان بر اساس نوع نصب، نوع کارکرد و نوع سیستم خنک کننده تقسیم بندی کرد. در زیر تعدادی از انواع کولر گازی را بررسی خواهید کرد:
- کولر گازی اسپیلت
- کولر گازی ایستاده
- کولر گازی پنجرهای
- کولر گازی پرتابل
- کولر گازی سقفی
1- کولر گازی اسپیلت
کولر گازی اسپلیت، یک نوع سیستم تهویه مطبوع است که شامل دو واحد جداگانه است: واحد داخلی (داخل ساختمان) و واحد خارجی (خارج ساختمان).
واحد داخلی شامل بادکنکها، فنها، فیلترها و کنترل کنندهها است. این واحد در داخل فضایی که نیاز به خنک کنندگی دارد، نصب میشود. هوای گرم و مرطوب از فضای داخلی به واحد داخلی جذب میشود و از طریق بادکنکها و فیلترها به واحد خارجی منتقل میشود.
واحد خارجی شامل کمپرسور، مبدل حرارتی و فنهای خنک کننده است. این واحد در فضای خارجی ساختمان، مانند بالکن، سقف یا دیوار نصب میشود. در این واحد، گاز فشرده درون لولهها توسط کمپرسور فشرده شده و گرما را جذب میکند. سپس گاز فشرده از طریق لولهها به واحد داخلی ارسال میشود و در مبدل حرارتی، گرمای خود را به هوا منتقل میکند. سپس گاز خنک شده دوباره به واحد خارجی بازمیگردد و فرایند خنک کنندگی را تکرار میکند.
یکی از مزایای کولر گازی اسپلیت، این است که نویز واحد خارجی بسیار کمتر از دیگر نوع کولرهاست، زیرا واحد خارجی در خارج ساختمان قرار دارد. همچنین، از آنجا که واحد داخلی درون فضای داخلی قرار دارد، طراحی زیبا و کم جا از ویژگیهای دیگر این نوع کولر است.
پیشنهاد ویژه : آموزش نصب کولر گازی به صورت کاملا عملی و تخصصی
2- کولر گازی ایستاده نحوه شارژ کولر گازی
کولر گازی ایستاده، نوعی سیستم تهویه مطبوع است که شامل یک واحد کولر گازی قائم و مجزا است که برای خنک کردن فضاهای بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع کولر گازی، واحد خنک کننده (شامل کمپرسور و مبدل حرارتی) و واحد فنها و بادکنکها بر روی یک ساختار عمودی و ایستاده قرار دارند.
واحد خنک کننده که به صورت جداگانه قرار دارد، معمولاً در فضای بالا یا خارج ساختمان نصب میشود. این واحد شامل کمپرسور است که گاز فشرده را تولید و به مبدل حرارتی منتقل میکند. مبدل حرارتی با جذب گرما از هوا، هوا را خنک میکند. سپس گاز فشرده خنک شده به واحد فن و بادکنکها ارسال میشود.
واحد فنها و بادکنکها در پایین ساختار ایستاده قرار دارند و برای توزیع هوای خنک شده به فضا استفاده میشوند. فنها هوا را از بادکنکها جذب کرده و از طریق چندین شاخه بادکنک، هوای خنک را به سمت فضاهای مختلف هدایت میکنند.
کولر گازی ایستاده به دلیل قابلیت توزیع هوای خنک به فضاهای بزرگتر، در مکانهایی مانند سالنها، تالارها، فروشگاهها و سایر فضاهای تجاری یا صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
3- کولر گازی پنجرهای
کولر گازی پنجرهای یک نوع سیستم تهویه مطبوع است که بر روی پنجره یا دیوار نصب میشود. این نوع کولر گازی به صورت یک واحد کامل تهیه میشود که شامل واحد خنک کننده و واحد فن و بادکنک است.
واحد خنک کننده شامل کمپرسور و مبدل حرارتی است. در این واحد، گاز فشرده توسط کمپرسور فشرده میشود و گرما را جذب میکند. سپس گاز فشرده از طریق مبدل حرارتی، گرمای خود را به هوا منتقل میکند. پس از انجام فرایند خنککنندگی، گاز خنک شده به واحد فن و بادکنک منتقل میشود.
واحد فن و بادکنک هوا را از محیط جذب میکند و از طریق بادکنکها به داخل فضایی که نیاز به خنکایی دارد، منتقل میکند. بادکنکها با دستگاهی که به پنجره یا دیوار متصل است، به فضا متصل میشوند و هوای خنک را درون فضا توزیع میکنند.
کولر گازی پنجرهای برای تهویه مطبوع فضاهای کوچکتر مانند اتاقها، آپارتمانها و دفاتر کار مناسب است. نصب آن نیز نسبتاً آسان است زیرا به صورت مستقیم بر روی پنجره یا دیوار نصب میشود و نیازی به سیستم توزیع هوای لولهای ندارد.
4- کولر گازی پرتابل
کولر گازی پرتابل، یک نوع سیستم تهویه مطبوع است که به صورت قابل حمل و قابل جابهجایی طراحی شده است. این نوع کولر گازی شامل یک واحد کوچک و قابل حمل است که شامل کمپرسور، مبدل حرارتی، فن و بادکنکها است.
کولر گازی پرتابل عموماً با استفاده از باتری یا منبع تغذیه الکتریکی قابل شارژ کار میکند. برخی از مدلها همچنین قابلیت اتصال به منبع برق خارجی را نیز دارند. برای استفاده از این نوع کولر گازی، معمولاً کافی است آن را در فضای مورد نظر قرار داده و منبع تغذیه را فعال کنید.
کولر گازی پرتابل به عنوان یک گزینه موقت برای تهویه مطبوع در فضاهای کوچکتر مانند اتاقها، اتاق خواب، دفاتر کوچک و حتی فضاهای باز استفاده میشود. زمانی که نیاز به خنک کردن فوری یا در مکانهایی که نمیتوان سیستم تهویه مرکزی نصب کرد، مورد استفاده قرار میگیرد.
مهمترین مزیت کولر گازی پرتابل، قابلیت حمل و نقل آسان آن است. به عنوان یک واحد قابل جابهجایی، میتوانید آن را به سادگی در اتاقهای مختلف حمل کنید و استفاده کنید. همچنین، نیاز به نصب یا اتصالات پایدار به سیستم تهویه مرکزی را ندارد و از لحاظ هزینه نصب نیز اقتصادیتر است.
5- کولر گازی سقفی نحوه شارژ کولر گازی
کولر گازی سقفی یک نوع سیستم تهویه مطبوع است که بر روی سقف یا دیوارهای بالایی اتاق نصب میشود. در این نوع کولر گازی، واحد خنک کننده (کمپرسور و مبدل حرارتی) درون ساختمان نصب شده و از طریق شبکه لولههای خنک کننده با واحد فن و بادکنکها (که درون اتاق نصب میشوند) متصل میشود.
واحد خنک کننده که درون ساختمان قرار میگیرد، گاز فشرده را تولید و از طریق لولههای خنک کننده به واحد فن و بادکنکها منتقل میکند. مبدل حرارتی در این واحد، گرما را از گاز جذب و به هوا منتقل میکند تا آن را خنک کند. سپس گاز فشرده خنک شده به واحد فن و بادکنکها ارسال میشود.
واحد فن و بادکنکها درون اتاق نصب میشوند و هوا را از محیط جذب کرده و از طریق بادکنکها به فضای داخلی رها میکنند. بادکنکها در سقف یا دیوارهای بالایی اتاق قرار میگیرند و هوای خنک را به طور یکنواخت در سراسر فضا توزیع میکنند.
کولر گازی سقفی به دلیل نصب آن در فضای بالا و توزیع هوای خنک به طور یکنواخت، برای تهویه مطبوع در فضاهای بزرگ و یا فضاهایی که نیاز به تهویه متوازن دارند، مناسب است. معمولاً در مکانهایی مانند سالنها، رستورانها، فروشگاهها، مراکز تجاری و فضاهای صنعتی استفاده میشود.
پیشنهاد ویژه : آموزش برق ساختمان مخصوص ورود به بازار کار
نحوه شارژ کولر گازی
شارژ کردن کولر گازی برای تأمین گاز خنک کننده سیستم تهویه مطبوع مورد استفاده قرار میگیرد. نحوه شارژ کردن کولر گازی به صورت حرفهای و توسط تکنسینهای مجرب باید انجام داده شود. در ادامه مطلب، چند مرحله اصلی شارژکردن کولر گازی را توضیح خواهیم داد. نحوه شارژکردن کولر گازی معمولاً به صورت زیر است:
- تأمین مواد شارژ : قبل از شروع فرایند شارژ، باید از تأمین مواد شارژ مناسب برای کولر گازی اطمینان حاصل شود. معمولاً برای شارژ کولر گازی از یک گاز خنک کننده مانند R410A، R32 و یا R134a استفاده میشود. اطمینان حاصل کنید که دارای مقدار کافی و درستی از گاز خنک کننده برای مدل و نوع کولر گازی خود هستید.
- خاموش کردن کولر گازی: قبل از شروع شارژکردن، کولر گازی را خاموش کنید و منتظر بمانید تا تمامی قسمتها سرد شوند. این کار برای جلوگیری از هرگونه صدمه به خودتان یا دستگاه از طریق تماس با قطعات سرد کولر گازی ضروری است.
- لوله اتصال: به واحد خارجی کولر گازی متصل شوید. برخی از مدلها از شیرهای اتصال قابلیت سریع برخوردار هستند که میتوانید به راحتی لولههای شارژ را به آنها متصل کنید. در غیر این صورت، از لولههای شارژ معمولاً با استفاده از شیرهایی با قفل استفاده میشود که باید با دقت متصل شوند.
- شارژکردن گاز: در این مرحله، گاز خنک کننده را به کولر گازی تزریق میکنید. برای این کار معمولاً از یک مجموعه شارژ که شامل لولههای وصل کننده و واحد شارژ استفاده میشود. اتصال لولهها را به شیرهای اتصال کولر گازی و محفظه شارژ متصل کنید.
سخن پایانی
کولر گازی، یکی از راههای موثر برای تهویه مطبوع در فصل گرما است. با استفاده از فناوری خنک کننده گاز، این دستگاهها میتوانند هوا را خنک کنند و راحتی را به فضاها اضافه کنند. نوع کولر گازی مورد نظر خود را بر اساس نیازها و محیط استفاده انتخاب کنید. برای حفظ عملکرد بهینه کولر گازی، توصیه میشود شارژ آن را به صورت منظم و توسط یک تکنسین متخصص انجام دهید. در صورت نیاز به شارژ کولر گازی، بهتر است با تعمیرکار مجرب و صلاحیت دار تماس بگیرید تا فرآیند شارژ به صورت صحیح و با استفاده از مواد مناسب انجام شود. با مراجعه به سایت آموزشگاه فنی سازان میتوانید در مورد مشکلات کولر گازی خود از مشاوران ما کمک بگیرید.